Васил Грудев: Имаме потенциала да задоволим Китай с вина, млечни продукти, мед

източник: Земя

"България счита за изключително важно по-нататъшното развитие на сътрудничеството в областта на земеделието и храните между Китай и страните от Централна и Източна Европа". Това е заявил министърът на земеделието и храните Васил Грудев по време на участието си в Деветия форум за агро търговия и икономическо сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа. Той се провежда в Букурещ, Румъния, като в него участват земеделските министри от ЦИЕ и министърът на земеделието на Китайската народна република Хан Чанфу. Целта на инициативата "16+1" е разширяването на международното сътрудничество и на търговските отношения между страните от региона и Китай.

Министър Грудев е подчертал конкурентните предимства на българското земеделие и икономика, които правят България привлекателна инвестиционна дестинация за бизнеса на Китай. Това са членството ни в Европейски съюз, географското ни положение, както и данъчната ни система, която насърчава инвестициите. През последните четири години водещ в стойностно изражение е износът за Китай на български пресни плодове, вина, храни за животни, маслодайни култури, преработени плодове и зеленчуци и меса, като този износ бележи устойчива тенденция на увеличение. "Българското земеделие има потенциала да задоволи засилващия се интерес на Китай към разширяване на вноса на български земеделски и хранителни продукти, особено що се отнася до българските вина, млечните продукти, розовото масло, пчелните продукти и др.", е посочил министърът.За активизиране и разширяване на двустранната търговия със земеделски и хранителни стоки допринасят започнатите през последните години 15 процедури за изпълнение изискванията за внос в КНР на редица български земеделски и хранителни продукти.

Министърът на земеделието и храните Васил Грудев посети и съпътстващото форума агроизложение INDAGRA, което бе открито от министър-председателя на Румъния Виктор Понта.

към всички новини в Niva.bg
За да коментирате този материал, влезте в профила си или се регистрирайте в Niva.bg!