Сигнали за нарушения с храните вече ще се подават и онлайн

източник: Сега

До дни двата екарисажа в страната може да спрат работа

Потребителите вече ще могат да подават сигнали за нарушения при продажбата на хранителни продукти в магазини и ресторанти в реално време на новия сайт на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Това съобщи вчера председателят на агенцията Пламен Моллов. Сайтът ще тръгне реално на 3 ноември.

Така например, докато човек се храни в ресторант, той може да снима нарушението и да го качи от телефона си заедно с описание на нередностите, обясниха експерти от агенцията. Заедно със сайта ще започне и формирането на "черен" и "бял" списък на фирмите от хранителния бранш. В него ще бъдат публикувани нарушителите, както и добрите примери на коректни фирми. Гражданите също ще могат да дават мнения за компаниите и за съставянето на списъка, но те няма да бъдат отразявани директно, а само след проверка от страна на агенцията. По този начин ще се упражнява граждански контрол върху храните в допълнение към държавния, обясниха още от БАБХ.

Според Пламен Моллов екипите на БАБХ ще имат много повече работа, тъй като от агенцията предполагат, че с новия лесен режим все повече хора ще започнат да подават сигнали.

В сезона на туршиите досега са били бракувани 8000 литра фалшив оцет. По думите на шефа на БАБХ основният проблем с химичния оцет, или т. нар. разредена оцетна киселина, и получения по биологичен път идва от липсата на бактерицидно действие. Това води до разваляне на продуктите. Фалшивият оцет е проблем не само заради зимнината. При определена концентрация на оцетна киселина той може да бъде много опасен и за хората.

НАПРЕЖЕНИЕ

България е заплашена да остане без екарисажи от 1 ноември, алармира директорът на агенцията по храните. Причината е, че държавата не е плащала вече 11 месеца на двата екарисажа в страната ни. Агенцията им дължи около 10 млн. лв. Моллов обаче прехвърли вината върху земеделското министерство. "Българската агенция по храните е само чекмедже за пари между Министерството на финансите, Министерството на земеделието и двата екарисажа в Шумен и Варна", заяви Пламен Моллов. Според него средствата са заложени в бюджета, но са в сметката на Министерството на земеделието и не достигат до агенцията, която трябва да се разплати. Моллов твърди, че е написал поне десет доклада до агроведомството, които са останали без резултат. Според него, ако екарисажите спрат работа, единственият вариант е загробване на умрелите животни. Моллов е категоричен, че това ще ни коства санкция от Брюксел. От агроминистерството отрекоха в бюджета им да има заложени средства за тази дейност и потвърдиха, че в момента няма пари, с които да се разплатят. Земеделското министерство обаче изтъква, че в предвидената актуализация на бюджета са заложени средства за БАБХ, свързани с разходите по болестта син език, които включват и разплащане с екарисажите.

към всички новини в Niva.bg
За да коментирате този материал, влезте в профила си или се регистрирайте в Niva.bg!